Zij houdt in dit kader veel lezingen om ook vrouwen zelf te motiveren en enthousiasmeren. Ze haalde onder meer Frans onderzoek aan, waaruit blijkt dat de afgelopen vijftien jaar het risico op een hartinfarct bij vrouwen onder de 60 is verdubbeld en bij vrouwen onder de 50 zelfs verdrievoudigd.

‘Het werd een teleurstellende missie want de teneur was overal hetzelfde: we moesten het probleem niet groter maken dan het was, over de hormonen gingen de gynaecologen en vrouwen maakten het artsen erg lastig met hun vele en moeilijk te begrijpen klachten.’ Aanvankelijk werd gedacht dat oestrogene hormonen een beschermende werking hadden. Ze krijgt hiervoor steeds meer erkenning. Zij werkt in diverse EU-funded projecten (EUGENMED, GENCAD) samen met Europese partners om de cardiologische zorg beter toegepast op vrouwen te maken (gynaecardiologie).

Angela Maas (1956) is sinds 1988 cardioloog en een pionier in de zorg voor het vrouwenhart. Het tijdschrift Opzij riep cardioloog prof. dr. Angela Maas (Radboudumc) uit tot ‘Meest invloedrijke vrouw in Nederland’. Vorige week gaf ze in haar oratie een overzicht van de stand van zaken in haar vakgebied. Maar er zijn ook niet-invasieve meetinstrumenten in ontwikkeling. Ik zit daarom ook met gynaecologen rond de tafel.’ Hart voor vrouwen / Angela Maas / € 20,99 / ISBN 978 90 295 3969 2 / Angela Maas was in 1982 ANIOS bij thoraxchirurgie in het St. Antonius ziekenhuis in Utrecht. ‘De stofwisseling van de vaatwand verandert met de leeftijd en hormonen die gunstig zijn voor een jonge vaatwand blijken later ontstekingsreacties te kunnen bevorderen en atherosclerose te kunnen verergeren.’Het is, vindt Maas, hoog tijd om te komen tot een herdefiniëring van de symptomen van stabiele en instabiele angina pectoris en deze in te delen in een ‘masculien’ en ‘feminien’ klachtenpatroon. Met andere EU-partners is een samenwerkingsregistratie gestart voor coronair dissecties (SCAD), een type hartinfarct dat vooral bij jonge vrouwen voorkomt. Maas is een voorvechtster voor het vrouwvriendelijker maken van de cardiologie. Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang elke ochtend het laatste nieuws uit de gezondheidszorg in uw mailbox.Lees Medisch Contact op uw tablet of smartphone. Zelf noemt zij zich "cardiofeminist".


Bij type-2-infarcten spelen spasmen of verkrampingen een belangrijke rol. Ze is nog bij diverse hoogleraren langs geweest op zoek naar een promotieonderwerp over oestrogenen en hun rol bij het ontstaan van cardiovasculaire ziekten bij vrouwen.

Het juryrapport repte van de eerste ‘cardiofeministe’. ‘Ten onrechte worden deze kransvaten bij hen vaak als normaal bestempeld, terwijl er langs de wand van de vaten wel degelijk plaques te vinden zijn.’ En, voegt ze daaraan toe, cardiologen voelen zich nogal eens bij de neus genomen door vrouwen. Ze wil een rolmodel zijn voor jonge ambitieuze vrouwen in de gezondheidszorg.
Vrouwen zijn anders dan mannen, ook als het om hartziekten gaat. Juist bij vrouwen onder de 60 jaar is dat meestal niet aan de orde.’ Inmiddels zijn er in de VS instrumenten in ontwikkeling waarmee de typisch vrouwelijke afwijkingen wel in beeld zijn te brengen. Er komt ook een nieuw type katheter, dat bloedstroomveranderingen in de kleine vaten verfijnder en betrouwbaarder kan registreren.

Alleen in mijn ziekenhuis zijn dat er zeker tachtig per jaar.

Cardiologen niet. Zij is een voorvechtster van gendersensitieve geneeskunde en het vrouwvriendelijker maken van de cardiologie.In 2014 richtte zij het Radboudumc-fonds @hartvoorvrouwen op om multidisciplinair onderzoek op terrein van vrouwengezondheid beter te financieren. Geen slechte benaming voor iemand die zich heeft gespecialiseerd in het vrouwenhart, en die er al jaren voor pleit vrouwen- en mannenharten verschillend te bekijken en te behandelen. Toen ze wilde promoveren op de rol van oestrogenen bij het ontstaan van cardiovasculaire ziekten, kreeg ze van de professoren nul op het rekest.

Maas: ‘Cardiologen zijn doeners: ze zijn gespitst op het plaatsen van pacemakers en kunstkleppen en op dotteren. Cardioloog Angela Maas vervult al jaren een pioniersfunctie om meer naar de verschillen tussen mannen en vrouwen te gaan kijken. Zo weten we dat bij risicopatiënten problemen met de kleine vaatjes zich waarschijnlijk als eerste uiten in verminderde zuurstofopname in de longen. Die kunnen we op termijn inzetten om de problemen in de kleine bloedvaatjes zichtbaar te maken. Download voor iOS of Android.